برطرف تندی غذا، از بین بردن و گرفتن تندی غذا با 9 تکنیک سریع
به گزارش وبلاگ هاپرسین، چگونه تندی غذا را بگیریم؟ این اولین سوالی است که برای برطرف تندی غذا بعد از اضافه کردن میزان بیش از حد فلفل در آشپزی می پرسید در پی روشی اصولی می شد تا علاوه بر اینکه غذا طعم اصلی خود را از دست ندهد، مزه تندی بیش از حد آن برطرف گردد. در این شرایط حساس، ما در کنارتان هستیم؛ زیرا ترفندهای مختلفی وجود دارد که می توانید قبل از سرو کردن غذا، از آن ها برای برطرف تندی غذا بهره ببرید. اگر می خواهید از حس ناخوشایند تندی زیاد غذا خلاص شوید و طعم آن را متعادل کنید، همراه ما باشید تا در ادامه ترفندهایی را برای کاهش یا از بین بردن تندی غذا آنالیز کنیم.
![رفع تندی غذا، از بین بردن و گرفتن تندی غذا با 9 تکنیک سریع برطرف تندی غذا، از بین بردن و گرفتن تندی غذا با 9 تکنیک سریع](https://hypersin.dabiblog.ir/upload/2025/02/08/231a8612ea59fac4-f8d5ce3d21e81-07c29399d.jpg)
چگونه تندی غذا را بگیریم؟ 9 راه سریع برای برطرف تندی غذا
حس تندی در واقع یک طعم نیست؛ بلکه نوعی واکنش حرارتی در بدن است که به خاطر وجود ماده ای به نام کپسایسین در فلفل ایجاد می گردد. کپسایسین با گیرنده های حرارتی دهان تعامل برقرار نموده و پیامی از حس گرما و سوزش به مغز ارسال می نماید. اما سوال مهم این است که تندی غذا را چگونه بگیریم؟
برطرف تندی غذا به تکنیک های مختلفی احتیاج دارد که همگی با هدف خنثی کردن اثر کپسایسین انجام می شوند. یکی از نکات اصلی برای گرفتن تندی غذا، استفاده از موادی است که به نوعی اثر فلفل را کاهش دهند. این مواد با خواص مختلفی که دارند، می توانند کپسایسین را جذب یا از اتصال آن به گیرنده های عصبی در دهان جلوگیری نمایند. در ادامه خواهید دید که تنها به یاری مواد خیلی ساده ای که در هر آشپزخانه ای وجود دارند، می توانید تندی غذا را کاهش دهید.
استفاده از لبنیات برای برطرف تندی غذا
لبنیاتی مثل ماست، شیر یا خامه، راه چارهی ساده و کارآمد برای کاهش تندی غذا هستند. چربی و پروتئین کازئین موجود در لبنیات، می توانند مولکول های کپسایسین را تجزیه نمایند و اثر تندی را کاهش دهند. اگر غذایتان بسیار تند است، کمی ماست یا شیر به آن اضافه کنید تا هم از طعم اسپایسی آن کم گردد و هم بافتی کرمی و خوشمزه به غذا بدهد.
افزودن مواد اسیدی مانند آبلیمو و سرکه
کپسایسین ماده ای قلیایی است و اضافه کردن مواد اسیدی مانند آبلیمو یا سرکه می تواند آن را خنثی کند. چند قطره آبلیمو یا کمی سرکه به غذای خود اضافه کنید تا تندی آن متعادل گردد. دقت داشته باشید که اندازه کمی از این مواد کافی بوده و بهتر است با چشیدن مکرر غذا، از ترش شدن بیش از حد آن جلوگیری کنید.
برطرف تندی غذا با اضافه کردن گوجه فرنگی یا آب آن
گوجه فرنگی به علت خاصیت اسیدی خود، از گزینه های موثر برای از بین بردن تندی غذا محسوب می گردد. اگر غذای شما خورش یا سوپ بوده است و در پی راهی برای گرفتن تندی فلفل آن هستید، اضافه کردن چند قاشق آب گوجه فرنگی یا کمی گوجه خردشده به شما یاری می نماید. این روش به ویژه برای غذاهایی با پایه گوجه مانند خورش قیمه یا ماکارونی موثر است.
استفاده از مواد نشاسته ای مانند سیب زمینی و برنج
سیب زمینی، برنج و سایر مواد نشاسته ای می توانند با جذب کپسایسین و عملکردی شبیه اسفنج، به برطرف تندی غذا یاری نمایند. کافی است یک تکه سیب زمینی یا اندازهی برنج به غذای خود اضافه کنید و اجازه دهید تا در آن بجوشد. بعد از چند دقیقه، سیب زمینی ها را از غذا خارج کنید.
برطرف تندی غذا با افزودن روغن
از آن جایی که کپسایسین در چربی حل می گردد، افزودن اندازهی روغن به غذا می تواند باعث برطرف تندی غذا یا حداقل کاهش آن گردد. یک قاشق غذاخوری روغن گیاهی (مثل روغن زیتون) به غذا اضافه کنید و اجازه دهید تا چربی اضافی، کپسایسین را به خود جذب کند تا طعم آن ملایم تر گردد.
اضافه کردن شکر یا عسل برای از بین بردن تندی غذا
اندازهی شکر یا عسل می تواند تندی را متعادل و طعم غذا را شیرین تر کند. البته بهتر است این مواد را به اندازه کم و در چند نوبت اضافه کنید و طعم غذا را مدام بچشید تا شیرینی بیش از حد نداشته باشد. این ترفند در غذاهای تایلندی و هندی رایج است و به خوبی عمل می نماید.
افزایش حجم مواد اولیه برای گرفتن تندی غذا
یکی دیگر از روش های ساده برای گرفتن تندی غذا، افزایش حجم مواد اولیه است. اگر غذای شما تند شده است، می توانید با اضافه کردن اندازهی سبزیجات، گوشت، یا سایر مواد اولیه، تندی را در کل غذا پخش کنید تا شدت آن کم تر حس گردد. این کار به ویژه در انواع خوراک ها و سوپ ها به خوبی جواب می دهد.
سرو کردن غذا با مواد سرد و خنثی برای از بین بردن تندی غذا
عموما بعد از پخت غذا متوجه طعم تند و تیز آن می شویم و از خود می پرسیم تندی غذا رو با چی بگیریم. غذاهای تند معمولا در کنار مواد سرد و خنثی مانند ماست، سالاد یا نان سرو می شوند تا طعم شدید آن ها متعادل گردد. شما هم می توانید غذای تند خود را با یک ظرف ماست و خیار، ماست موسیر یا سالاد همراه کنید تا تندی آن کاهش یابد و راحت تر قابل خوردن باشد.
استفاده از آجیل ها و کره های گیاهی برای برطرف تندی غذا
مواد پرچرب مانند کره های گیاهی و آجیل ها هم می توانند کپسایسین را در خود حل نمایند و اثر تندی را کاهش دهند. به طور مثال افزودن یک قاشق کره بادام زمینی یا پودر مغزها مانند گردو یا بادام به غذا، نه تنها تندی را کم می نماید، بلکه طعم غذا را هم غنی تر و لذیذتر خواهد نمود.
تندی غذا را چگونه بگیریم؟
دیدیم که روش های عمومی برای برطرف تندی غذا مواردی از جمله افزودن مواد شیرین، ترش یا نشاسته ای هستند؛ اما در جدول زیر به ترفندهای گرفتن تندی غذاهای خاصی می پردازیم که در سفره ایرانی ها جایگاه خاصی دارند:
نوع غذا | روش برطرف تندی | توضیحات |
آش رشته | افزودن شلغم | با اضافه کردن اندازهی شلغم بدون پوست به آش رشته و خارج کردن آن پس از پخت، می توانید تندی آش را کاهش دهید. بعلاوه، افزودن حبوبات پخته هم موثر است. |
افزودن شکر | شکر می تواند به تعادل طعم غذا یاری کند و تندی آش رشته را کاهش دهد. | |
سوپ | افزودن شیر یا خامه | برای کاهش تندی سوپ، افزودن کمی شیر یا خامه می تواند یاری کند؛ زیرا این مواد باعث رقیق شدن طعم تند سوپ می شوند. |
استفاده از آبلیمو | برای سوپ های حاوی سبزیجات و چاشنی ترشی، آبلیمو یا آب لیموترش به کاهش تندی یاری می نماید. | |
قورمه سبزی و خورش کرفس | افزودن آب لیموترش | قبل از خاتمه پخت، می توانید آب یک عدد لیموترش تازه را به قورمه سبزی یا خورش کرفس اضافه کنید تا طعم تندی کاهش یابد و تعادل طعم حفظ گردد. |
آبگوشت | افزودن آب جوش | برای رقیق ترکردن آبگوشت و کاهش تندی آن، می توانید به آن آب جوش اضافه کنید. |
ماکارونی | اضافه کردن فلفل دلمه ای یا حجم بیشتر مواد | افزودن فلفل دلمه ای و یا حجم بیشتر مواد میتواند طعم غذا را متعادل کند |
پاستا آلفردو | افزودن خامه یا پنیر یا شیر | اگر پاستا آلفردو تند شده است می توانید اندازهی خامه یا پنیر به آن اضافه کنید تا طعم تندش کاهش یابد. |
لوبیا پلو | افزودن برنج پخته شده | برای کاهش تندی لوبیاپلو، می توانید اندازهی برنج پخته شده به آن اضافه کنید. |
افزودن سیب زمینی سرخ نموده | افزودن سیب زمینی سرخ نموده به مایه لوبیاپلو می تواند به کاهش تندی آن یاری کند و تنوع بیشتری هم به این غذای محبوب ببخشد. | |
ترشی | افزودن شکر یا عسل | برای کاهش تندی ترشی می توانید کمی شکر یا عسل به آن اضافه کنید. |
افزودن حجم مواد تازه | افزودن مواد تازه به ترشی می تواند تندی آن را متعادل کند. | |
کله پاچه | افزودن سرکه یا آبلیمو | برای برطرف تندی غذایی مثل کله پاچه باید اندازهی سرکه یا آبلیمو به آن اضافه و با نان سرو کنید. |
جوجه کباب | استفاده از خامه یا ماست در مرحله مزه دارکردن | |
افزودن آبلیمو و مصرف سبزی تازه | آبلیمو و سبزیجات تازه هم می توانند به کاهش تندی مایه جوجه کباب یاری نمایند. | |
سمبوسه | افزودن سیب زمینی آب پز و رنده شده | با افزودن سیب زمینی پخته و رنده شده به مایه سمبوسه و فلافل، می توانید تندی آن ها را کاهش دهید. |
فلافل | افزودن حبوبات پخته | اضافه کردن حبوبات پخته هم می تواند به کاهش تندی مایه این غذاها یاری کند. |
نکات مهم برطرف تندی غذا
توجه به تعادل طعم ها در استفاده از موادی که برای از بین بردن تندی غذا پیشنهاد دادیم، بسیار مهم است. برای این کار، توصیه می گردد پس از اضافه کردن هر ماده به غذا، طعم آن را بچشید تا مطمئن شوید که به مزه اصلی آن آسیب نمی زند. در کنار این موضوع، به نکات زیر هم توجه کنید:
- احتیاط در استفاده از مواد اسیدی: اضافه کردن مواد اسیدی مانند آبلیمو و سرکه، در کنار کاهش تندی آن ممکن است طعمی ترش به غذا دهد. اندازه کمی از آن ها را در هر مرحله اضافه کنید و بعد از هر بار افزودن، طعم غذا را بچشید.
- استفاده از مواد نشاسته ای در مراحل اولیه: در مراحلی که هنوز قابلمه روی شعله است، اگر غذا تند شد چه کنیم؟ حالا که هنوز مشغول پخت وپز هستید، از این فرصت بهره ببرید و با افزودن سیب زمینی یا مواد نشاسته ای مثل برنج، باعث جذب بهتر کپسایسین و متعادل شدن طعم آن شوید.
- استفاده متعادل از روغن: اگر از روغن برای برطرف تندی غذا استفاده می کنید، دقت داشته باشید که چربی اضافه طعم غذا را سنگین نکند.
- افزایش حجم غذا به عنوان راه چاره آخر: اگر راهکارهای دیگر نتیجه نداد، با افزودن مواد اولیه بیشتر، طعم تند غذا را کاهش دهید و آن را به تعادل برسانید.
با رعایت این نکات و استفاده درست از روش های ذکر شده، می توانید بدون نگرانی از تند شدن غذا آشپزی کنید و از طعم های متنوع و دلپذیر لذت ببرید.
مصرف غذای تند با فلفل زیاد چه فوایدی دارد؟
غذاهای تند حاوی فلفل فواید زیادی برای سلامتی دارند. یکی از مهم ترین این فواید، خاصیت آنتی اکسیدانی فلفل است که به محافظت از سلول ها در برابر آسیب های اکسیداتیو یاری می نماید. بعلاوه، فلفل خاصیت ضد باکتریایی دارد و باعث بهبود عملکرد سیستم گوارش می گردد. از طرفی تندی غذا، متابولیسم را تسریع می نماید و باعث می گردد بیشتر کالری بسوزانید.
عوارض مصرف غذای تند
بعضی افراد ممکن است به تندی غذا حساس باشند و عوارض جانبی مثل آلرژی را تجربه نمایند؛ به همین دلیل دغدغه شان این است که چطور تندی غذا رو بگیریم. عوارضی که مصرف غذای تند دارد، از این قبیل است:
- مصرف مداوم غذاهای تند می تواند به تحریک معده و افزایش خطر ابتلا به زخم معده منجر گردد.
- افرادی که به غذاهای تند حساس هستند، ممکن است سوزش و قرمزی پوست یا چشم ها را تجربه نمایند. این عوارض به ویژه در افرادی که سابقه مسائل گوارشی دارند، احتمالا شدیدتر باشد.
- تندی غذا می تواند روی غدد چشایی تاثیر منفی بگذارد و باعث کاهش توانایی تشخیص طعم های مختلف گردد. در نتیجه محتمل است که فرد پس از مدتی متوجه تندی غذاها نگردد.
- واکنش های آلرژیک در افرادی که سابقه بروز علائمی مثل تنگی نفس، خارش پوست و سرفه های مکرر دارند، بعد از مصرف غذاهای تند بیشتر می گردد.
جمع بندی
هرچند تندی غذا برای بعضی افراد دلپذیر است؛ اما شاید برای بعضی دیگر مشکل ساز باشد و این مورد مهم را باید در میهمانی ها در نظر داشت. در این مطلب، به فواید و عوارض مصرف غذاهای تند پرداختیم و راهکارهایی برای برطرف تندی غذا ارائه دادیم.
با استفاده از ترفندهای ارائه شده می توانید به راحتی تندی غذاها را کنترل کنید و از طعم لذیذ آن ها لذت ببرید تا حاصل زحمات چند ساعته شما به خاطر فلفل از بین نرود. اگر شما هم از ترفند خاصی برای گرفتن تندی غذا استفاده می کنید، حتما آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: اسنپ فود