از قطع اینترنت تا سوتی های دانش آموزان در کلاس های آنلاین!

به گزارش وبلاگ هاپرسین، دردسر های آموزش هاى مجازى برای معلمان تمامی ندارد. از همان روزهاى اولى که تصمیم گرفته شد تا معلمان در خانه تدریس را ادامه دهند تا حالا، فایل های صوتی و تصویری مختلفی در فضای مجازی از اشتباهات سهوی آن ها و دانش آموزان که به سوتی های کلاس های آنلاین معروف شده در بین کاربران شبکه های مجازی دست به دست می گردد؛ اشتباهاتی که بیشترش به خاطر تدریس معلمان در فضای مجازی و مسائل و شرایط درون خانه خود یا خانه شاگردان شان پیش آمده است.

از قطع اینترنت تا سوتی های دانش آموزان در کلاس های آنلاین!

روزنامه ایران در ادامه نوشت: مثلاً همین چند هفته پیش بود که خانم معلمی در خانه مشغول تدریس درس تاریخ به صورت لایو در شبکه شاد بود. همانقدر جدی، محکم و با آمادگی کامل، انگار که سر کلاس درس حضوری است. او گوشه ای از اتاق خانه را برای تدریس انتخاب نموده بود. لپ تاپ را روی میز گذاشته بود و کتاب درس هم جلوی رویش؛ که ناگهان صدای زنگ تلفن خانه به صدا در می آید و لایو را قطع می نماید. یا دانش آموزی در اینستاگرامش گلچینی از سوتی های معلمان را پخش کرد. در یکی از این فایل ها، یکی از معلم ها مشغول تدریس ادبیات است که از آن سوی اتاق صدای فریاد دخترش می آید یا معلمی دیگر، درس را آغاز نموده و دخترش در اتاق را باز می نماید و با صدای بلند می گوید: برپا.

البته معلمان هم فایل هایی از اشتباهات دانش آموزان و والدین آن ها را منتشر نموده اند که بسیاری از این فایل ها موجب خنده و واکنش کاربران فضای مجازی شده است تا جایی که برخی از کارشناسان تعلیم و تربیت تأکید کردند که معلم، خانواده و دانش آموز هیچ کدام برای بهره مندی از این فضا تجربه و آموزش لازم را ندارند و باید در این خصوص کار بیشتری صورت گیرد. در سوی دیگر، اما این معلمان هستند که بر این باورند تدریس در خانه برای آن ها چندان آسان نیست.

علیرضا بهشتی نیا، معلم ادبیات مقطع اول دبیرستان رشد دانش درشهرستان شهریار به بخشی از این مسائل اشاره می نماید و می گوید: خیلی سعی می کنیم تا در یک شرایط ساکت خانه تدریس را انجام دهیم، اما قبول کنیم برخی از ما معلمان فرزند داریم که آن ها هم در خانه هستند و عده ای از ما با هزاران سختی لایو را تهیه می کنیم و برخی وقت ها اشتباهات سهوی است.

همین چند وقت پیش داشتم پیغام صوتی برای دانش آموزانم می فرستادم که ناگهان پسرم آمد و پشت گردنم را گاز گرفت با همان حالت ویس را ادامه دادم نه می توانستم داد بزنم و نه می توانستم به بچه چیزی بگویم. چون اگر واکنشی نشان می دادم موجب خنده دانش آموزان می شدم. این شرایط ممکن است در خانه برخی از همکاران هم وجود داشته باشد. ببینید ما با شبکه شاد کار می کنیم و برخی وقت ها هم میکروفن شبکه شاد قطع نمی شود و صدای خانه معلم ها به گوش دانش آموزان می رسد که همین موضوعات موجب خنده خیلی ها می شود.

نرگس ملک زاده هم معلم هنرستانی است، او هم از مسائل معلمان می گوید: وقتی برای تدریس مدرسه می رفتیم، تمام هوش و حواسمان به دانش آموزان و نحوه آموزش مان بود. اما هم اکنون در خانه هستیم و به عنوان یک زن در خانه چند نقش داریم. از یک طرف باید به دانش آموزانم درس بدهم و از سوی دیگر دو فرزند دارم که باید مراقب آن ها باشم و از طرفی باید حواسم به شرایط و کنترل سکوت خانه هم باشد.

همزمان که تدریس می کنم فرزندم کلاس آنلاین دارد او داخل اتاق خودش است و من هم در یک اتاق دیگر. اما صدا های ما بلند است و شنیده می شود علاوه بر این، یک فرزند کوچک دارم که او هم شیطنت های خاص خود را دارد و برخی وقت ها کنترلی نمی توانم داشته باشم. اگر حواسم پرت شود حتماً سوتی می دهم بنابراین هماهنگ کردن این شرایط برای ما خیلی سخت است.

او می گوید: مسائل تدریس در خانه این است که ما صدا و تصویرمان ضبط می شود، شاید در حین آموزش خودمان متوجه این اشتباه نشویم که چه گفتیم، اما وقتی ضبط می شود و دوباره نگاه می کنیم متوجه اشتباهات خودمان می شویم به نظرم سخت ترین شرایط هم همین کار تدریس در خانه است. کنترل کردن کار کلاس و خانه سخت است. شاید من به عنوان معلم خانه کوچک 40 متری داشته باشم و نتوانم فضایی را برای تدریس آماده کنم. یکی از درخواست های ما این بود که اجازه می دادند معلم هایی که شرایط تدریس در خانه را ندارند، به مدرسه بفرایند و در آنجا آموزش بدهند.

ضرورت رعایت حقوق شهفرایندی از سوی معلم و دانش آموز

اشتباهات معلمان بیشتر وقت ها سهوی است، آن ها بیشتر وقت ها کنترل شرایط خانه را از دست می دادند یا آنجایی که می خواستند کلاس را در فضای مجازی به دست بگیرند از کلماتی استفاده می کردند که از نگاه دانش آموز تازگی دارد و حرف هایشان در شبکه های اجتماعی منتشر می شد.

همین مسأله، موجب می شود که این سؤال مطرح شود که آیا با دیدن این فیلم ها باید نسبت به فرایند آموزش در مدارس نگران شویم؟ موضوعی که زهرا علی اکبری کارشناس تعلیم و تربیت به آن پاسخ می دهد: واقعاً جای تأسف است که ویدئو های صوتی و تصویری معلمان در فضای مجازی دست به دست می شود. این موضوع موجب دلسردی خانواده ها در امر آموزش می شود و البته بدون تردید چهره اجتماعی معلمان را خدشه دار می نماید. به نظرم این فیلم ها ما را نسبت به فرآیند آموزش نگران می نماید. چون هراس از برچسب زدن می تواند نحوه تعامل معلم و دانش آموز را تحت تأثیر قرار دهد.

متأسفانه برخی از دانش آموزان نحوه تدریس معلمان را در فضای مجازی منتشر می نمایند. در یکی از همین موارد معلم از دانش آموز شکایت می نماید و پلیس هم از شاگرد تعهد می گیرد که دیگر تکرار نشود. البته در آن سوی ماجرا هم معلمانی هستند که اشتباهات دانش آموزان را پخش می نمایند که این اقدام هم غیر قابل قبول است. آموزش های مجازی موجب شد تا ما بفهمیم که معلم و دانش آموز حقوق یکدیگر را رعایت نمی نمایند و بخشی از این تأسف هم به جامعه برمی شود که هنوز یاد نگرفته ایم حقوق افراد را رعایت کنیم. چطور معلمی که باید حقوق شهفرایندی را به دانش آموز یاد دهد اشتباهات دانش آموزش را در فضای مجازی منتشر می نماید و موجب می شود که دیگران به این دانش آموز بخندند.

او به مسائل تدریس معلمان در خانه اشاره می نماید و می گوید: برخی از معلمان یک اتاق خواب کوچک را تبدیل به کلاس درس می نمایند و با کمترین امکانات دیجیتال آموزش می دهند. این شرایط برای خانم های معلم سخت تر است آن ها باید ذهنشان به این موضوع هم باشد تا محیط خانه را برای تدریس آماده نگه دارند. این فضا برای تدریس اصلاً مناسب نیست و حالا شاهد این اشتباهات معلمان هستیم.

آموزش ندیدیم

برخی از معلمان هم به معایب و مزایای آموزش مجازی اشاره می نمایند و این اشتباهات را معایب آموزش مجازی می دانند که در آن هیچ تجربه ای نداشتند. فرح بخش دبیر زیست شناسی در این باره می گوید: ما در زمینه آموزش مجازی هیچ آموزشی ندیدیم، تجربه های شخصی معلمان مرحله به مرحله افزایش یافته و قطعاً در این مرحله بهتر شده ایم. قبل از کرونا تجربه آموزش آنلاین نداشتیم و در این مدت معلمان تجربیات خود را با هم به اشتراک گذاشتند.

در سال تحصیلی گذشته بیشتر به وسیله واتس اپ و تلگرام و تهیه اسلاید و جزوات آموزشی، فعالیت آموزشی را انجام می دادیم، اما در سال جدید، از اسکای روم هم استفاده و فیلم های آموزشی تهیه می کنیم و به همراه جزوه های آموزشی تهیه شده به وسیله برنامه شاد و واتس اپ و تلگرام در اختیار دانش آموزان قرار می دهیم. این ها تجربیات خود معلمان است. البته در فرایند آموزش گاهی اشتباهاتی هم پیش می آید که این طبیعی است. با این همه هم معلمان و هم خانواده ها، هزینه های زیادی برای کسب این تجربیات آموزشی پرداخت نموده اند که ضروری است در زمانی که آموزش ها حضوری می شوند از این تجربیات برای بهتر شدن شیوه های آموزشی استفاده کنیم.

او معتقد است: با جبر کرونا، فضای بسته کلاس ها شکسته شد و دنیای جدیدی در پیش روی معلم جهت آنالیز شیوه های جدید آموزشی باز شد. دیگر آموزش محدود به یک کلاس و یک معلم و در زمان خاص نیست. دانش آموزان می توانند این فیلم ها را چندین بار مشاهده نمایند. در ابتدای کرونا، مسائل زیادی در زمینه آموزش به وسیله فضای مجازی در منزل وجود داشت که هزینه برطرف این مسائل هم از نظر اقتصادی و هم از نظر زمانی زیاد بود. فقط تهیه امکانات آموزشی در منزل برای خودم بیشتر از بیست میلیون تومان بود.

معلمان در فضای آنلاین تجربه موفقی دارند

رضوانه حکیم زاده معاون ابتدایی وزیر آموزش و پرورش درباره این فایل های تصویری و صوتی که در فضای مجازی پخش شده است می گوید: فکر می کنم یکی از عناصر پررنگ فرهنگ ما حفظ حرمت بزرگان و معلمان است. هرگونه اقدامی در فضای مجازی که این حرمت را خدشه دار کند برای ما مسئولان آموزش و پرورش یک علامت سؤال است که چرا دانش آموزان ما دست به این اقدام زده اند.

او می گوید: ما باید به معلمی که زحمت می کشد و در این شرایط سحت با کمترین امکانات جریان آموزش را برقرار و زنده نگه می دارد احترام بگذاریم و این فایل ها یک بداخلاقی در فضای مجازی است. انتظار داریم مردم حقوق معلمان را به رسمیت بشناسند و البته ما هم در آموزش و پرورش به این موارد حساس شده ایم.

او درباره عدم آمادگی معلمان در فضای مجازی می گوید: اشتباه پیش می آید و این موضوعی نیست که به آن بخندیم. ما آمادگی این بحران را نداشتیم نه تنها ایران بلکه دیگر کشور ها هم در آموزش به مشکل برخورده اند و حالا هم معلمان کار خودشان را انجام می دهند. آموزش ها اجرا شده، اما گویا کافی نبوده و البته معلمان در این فضا تجربه کسب نموده اند و کار خودشان را بخوبی انجام می دهند.

منبع: فرارو

به "از قطع اینترنت تا سوتی های دانش آموزان در کلاس های آنلاین!" امتیاز دهید

1 کاربر به "از قطع اینترنت تا سوتی های دانش آموزان در کلاس های آنلاین!" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از قطع اینترنت تا سوتی های دانش آموزان در کلاس های آنلاین!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید